Polecam z CENEO

Tarta Wielkanocna a la Pascha

Wariacja na temat tradycyjnej paschy wielkanocnej :D
Kruche ciasto (forma do tarty około 18-20 cm): 
  • 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji) 
  • 120 g mąki pszennej (110 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania ciasta podczas wałkowania) 
  • 90 g miękkiego masła 
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 2 żółtka 
Przygotowanie: 
Mąkę na ciasto mieszamy z pistacjami i cukrem trzcinowym. Dodajemy masło, zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką, na grubość 7-8 mm. Foremki wykładamy ciastem (musi przylegać do ścianek). Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek.

Masa twarogowa: 

  • 0,5 kg twarogu tłustego 
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy 
  • 100 g masła 
  • 3 żółta jaj, ugotowanych na twardo 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 laska wanilii 
  • 100-150g mieszanki bakalii, posiekanych 
  • 50 g Migdały słupki 
  • 50 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji) 
  • 50 g pistacji, obranych i posiekanych 
  • 25 ml rumu 
Przygotowanie:
Twaróg mielimy (jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany). Lub używamy twarogu sernikowego

Ugotowane na twardo żółtka miksujemy z masłem (możemy też przetrzeć żółtka przez sitko), cukrem pudrem i nasionkami z laski wanilii. Całość łączymy ze zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojone suszone morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę.

Masę przekładamy do wystudzonego spodu z ciasta kruchego. Następnie wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami, lub innymi dekoracjami.

Wszystkie orzechy najpierw prażymy w piekarniku 160 stopni około 10 minut. SMACZNEGO!!! 




Komentarze

Print Friendly and PDF