Polecam z CENEO

Fasolka po bretońsku na bogato

Kolejny przepis na fasolkę, tym razem w wersji na bogato :D
Składniki:
  • 0,5 kg fasoli Jaś
  • 0,25 kg kiełbasy
  • 0,25 kg boczku wędzonego surowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki + 1,5 szklanki wody
  • majeranek
  • cząber 
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Fasole namoczyć na noc w wodzie, rano odlać wodę, wypłukać. Fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1 h. Kiełbasę i boczek podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę w talarki, paprykę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. To wszystko przesmażyć i dodać do zupy. Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym i mąką. Zagotować, doprawić do smaku. SMACZNEGO!!!







Komentarze

  1. uwielbiam taką fasolkę, dawno nie jadłam więc koniecznie muszę to zmienić - pyszna inspiracja :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF