Fasolka po bretońsku na bogato
Kolejny przepis na fasolkę, tym razem w wersji na bogato :D
- 0,5 kg fasoli Jaś
- 0,25 kg kiełbasy
- 0,25 kg boczku wędzonego surowego
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki + 1,5 szklanki wody
- majeranek
- cząber
- sól
- pieprz
Fasole namoczyć na noc w wodzie, rano odlać wodę, wypłukać. Fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1 h. Kiełbasę i boczek podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę w talarki, paprykę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. To wszystko przesmażyć i dodać do zupy. Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym i mąką. Zagotować, doprawić do smaku. SMACZNEGO!!!
uwielbiam taką fasolkę, dawno nie jadłam więc koniecznie muszę to zmienić - pyszna inspiracja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy