Polecam z CENEO

Ciasto bounty

Wilgotne, mocno kokosowo-czekoladowe ciacho z lekką nutą alkoholu :)
Raj na ziemi, czyli... ciasto bounty <3
Składniki (blacha 20x30 cm):
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 125g cukru
  • 100g mąki
  • 40g kakao
  • 50 g wiórków kokosowych
Poncz:
  • 1 szklanka mleka + kilka łyżek likieru Malibu (opcjonalnie)
Masa kokosowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 350 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g)
  • 200g masła
Polewa: 
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę i kakao, wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać bardzo dokładnie. Piec około 25 minut w temp. 165*C. Wyjąć, wystudzić. Nasączyć mlekiem.

Masa:
2 szklanki mleka wlać do rondelka o grubym dnie, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut).W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gęstej masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na nasączony mlekiem biszkopt. Wyrównać. Wystudzić.

Polewa:
Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Wymieszać z roztopioną czekoladą, aż całość będzie gładka. Wystudzić i przelać na masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO!!!
Inspired by mysweetworld.pl

Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF