Polecam z CENEO

Chleb z garnka - najprostszy przepis na chleb!!!

Zawsze myślałam, że zrobienie domowego chleba jest trudniejsze,
dopiero teraz wiem, jak bardzo się myliłam :D
Aby zrobić pyszny domowy bochen wystarczy 
10 minut roboty i godzina czekania pod piecem...
a w efekcie otrzymujemy chlebek
z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem <3
MNIAM!!!!
Składniki:
  • 3/4 kg mąki (dowolna mąka: pszenna, żytnia, itd., można też pomieszać mąki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!!!)
  • dowolne dodatki (suszone pomidory, słonecznik, pestki dyni, otręby itd.) można pominąć ten krok
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i zalać ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, oliwę, rozczyn z drożdży, dodatki i wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia (miska, w której wyrasta ciasto musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość). Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb, uformować bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić garnek/naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220*C. Przełożyć wyrośnięte ciasto do nagrzanego naczynia, przykryć gorącą pokrywką i piec w temp. 200*C przez 35 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut. SMACZNEGO!!!

Na górze jest chlebek pszenno-żytni z otrębami i słonecznikiem, a na dole pszenny z suszonymi pomidorami :)

Komentarze

Print Friendly and PDF