Polecam z CENEO

Baba drożdżowa

Dzisiaj pierwsze z trzech ciast, których uczyliśmy się na warsztatach wielkanocnych z Lidlem :)
Baba... ale nie taka zwykła bo z małym bonusikiem, którego zastosowanie pozwoli nam cieszyć się dłużej świeżością babki <3
Składniki: 
  • 50 g drożdży 
  • 110 ml mleka (lekko podgrzanego) 
  • ok. 400 g mąki pszennej typu 405, przesianej przez sito 
  • 60 g cukru 
  • 4 żółtka
  • 2 jajka 
  • 1 laska wanilii 
  • 125 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy do babki) 
  • otarta skórka z 1 sparzonej cytryny 
  • otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy 
  • 25 g rodzynek namoczonych w letniej wodzie 
  • 25 g moreli suszonych posiekanych w kostkę 
  • szczypta soli 
Lukier: 
  • 75 g cukru pudru
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • kilka łyżek soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Z podanych wcześniej składników odważyć: 100 g mąki, 50g masła, 50 ml mleka. Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę - zaparzyć tak jak ciasto parzone. Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami z laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 1 łyżką cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru . Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone ciasto i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55-60 minut.

Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.

Lukier:

Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy.

Gdy babka przestygnie, polewamy ją lukrem. SMACZNEGO!!!

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego

Komentarze

Print Friendly and PDF