Polecam z CENEO

Zupa pomidorowa

Jak co tydzień o tej porze ZUPKA!!!!! :D
Tym razem tradycyjna pomidorowa :)
 Składniki:


  • 1 duże kurze udo 
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • 1/2 małego selera
  • pół pora
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • vegeta lub kostka rosołowa
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Zagotować 3 litry wody, mięso opłukać, wrzucić do gotującej się wody, gotować ok. 20 min. Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, resztę warzyw obrać, dodać do gotującego się wywaru mięsnego i gotować do miękkości warzyw i mięsa. Dodać kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, wymieszać, pogotować chwilę.
 Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek z mąki, wlać do zupy. Śmietanę zahartować (do śmietany wlać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać, tak by po wlaniu do zupy ta nie zważyła się) i również wlać do zupy. Pogotować jeszcze 3 minuty, doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Print Friendly and PDF