Zupa pomidorowa
Jak co tydzień o tej porze ZUPKA!!!!! :D
Tym razem tradycyjna pomidorowa :)
Składniki:- 1 duże kurze udo
- 3 duże marchewki
- 1 duża pietruszka (korzeń)
- 1/2 małego selera
- pół pora
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
- vegeta lub kostka rosołowa
- sól, pieprz
Zagotować 3 litry wody, mięso opłukać, wrzucić do gotującej się wody, gotować ok. 20 min. Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, resztę warzyw obrać, dodać do gotującego się wywaru mięsnego i gotować do miękkości warzyw i mięsa. Dodać kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, wymieszać, pogotować chwilę. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek z mąki, wlać do zupy. Śmietanę zahartować (do śmietany wlać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać, tak by po wlaniu do zupy ta nie zważyła się) i również wlać do zupy. Pogotować jeszcze 3 minuty, doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz