Polecam z CENEO

Zupa pieczarkowa

Dziś środa, a jak środa to zupka :)
Tym razem pyszna pieczarkowa :D
Składniki:

  • 500 g małych pieczarek
  • 1 kurze udko/2 skrzydełka/2 podudzia/kostka schabowa lub można pominąć mięsko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół korzenia selera
  • kilka ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
W garnku zagotować 3 litry wody, następnie włożyć mięso i gotować ok 20 minut. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, dodać do wywaru. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć najpierw na suchej patelni, a potem dodać łyżkę masła. Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie z mąki, wlać do zupy. Śmietanę zahartować (do śmietany wlać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać, tak by po wlaniu do zupy nie zważyła się) i również wlać do zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO!!!




Komentarze

Print Friendly and PDF