Polecam z CENEO

Szare kluski / kluski ziemniaczane

Bo nie ma to jak stary niezawodny przepis babci :D
Składniki:
  • 5,5 kg obranych ziemniaków
  • sól
Przygotowanie:
0,5 kg ziemniaków ugotować, ostudzić i zmielić w maszynce. Resztę surowych ziemniaków zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć w ściereczkę i odcisnąć z nich sok. Jak sok się ustoi w misce, zlać znad niego wodę, tak by pozostał sam krochmal. Ugotowane ziemniaki wymieszać razem ze startymi, krochmalem i solą. Z masy formować w dłoniach kluseczki i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 5 minut od czasu wypłynięcia kluseczków. Odcedzić i podawać oblane tłuszczykiem ze skwareczkami. Pyszne są również pokrojone w mniejsze kawałki i odsmażane na złoto. SMACZNEGO!!!





Komentarze

  1. Nie ma babci, nie ma kluchów:-(

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego aż 5,5 kg ziemniaków , ogromna ilość taka ilość ziemniaków to chyba na 20 osób

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się odciśnie sok to wcale nie wychodzi tak dużo tej masy

      Usuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF