Polecam z CENEO

Pyzy z mięsem

Ach uwielbiam takie proste rozwiązania :D
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka)
  • ulubione przyprawy (u mnie: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, goźdźiki, rozmaryn, kolędra, jałowiec)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Mięso ugotować do miękkości z przyprawami, następnie wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia. Farsz doprawić solą, pieprzem i wbić 1 jajko. Dokładnie wyrobić. Z farszu formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ułożyć je w misce, dociskając do dna. Podzielić masę na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć i wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy ziemniaczanej formować kulki z mięsem w środku. Pyzy gotować we wrzącej, osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO!!!




Komentarze

  1. Przepraszam ale to jest przepis na śląskie z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszędzie nazywają się inaczej :P u mnie w domu mówi się na to pyzy :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF