Polecam z CENEO

Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce

Chyba moje nowe ulubione danie :D
Rybka, warzywka i jajeczko!
Czegóż chcieć więcej??
 Składniki:
  • filet z łososia (ok. 350-400 g)
  • sól ziołowa
  • pieprz cytrynowy
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (450-500 g)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej
Przygotowanie:
Filet podzielić na 4 porcje, przyprawić solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Następnie obtocz lekko w mące (można pominąć) i usmażyć na złoto z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. 

Do rondla włożyć fasolkę, wlać szklankę wody, posolić, przykryć i gotować ok. 5 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie odlać wodę, dodać masło, koperek i wymieszać. 

W rondelku zagotować wodę z octem (na 0,5 l wody 1 łyżka octu). Jajka wbić do miseczek i wlać znad samej powierzchni, do lekko wrzącej wody. Gotować ok. 4 minut (tak, by żółtko pozostało płynne), delikatnie wyjąć łyżką cedzakową. 

Na talerzach serwować łososia na porcji fasolki, z jajkiem na wierzchu i ćwiartką cytryny. SMACZNEGO!!!





Komentarze

Print Friendly and PDF