Polecam z CENEO

Lasagne wegetariańska




Rzadko u mnie pojawiają się takie bezmięsne propozycje,
ale ta lasagne ostatnio podbiła moje serce <3
Mam nadzieję, że zarażę jeszcze kogoś miłością do niej :)
Składniki (foremka 20x25 cm):
Sos czerwony:
  • 3 puszki pomidorów lub 1 puszka pomidorów i 500 ml przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej
  • 1 puszka soczewicy konserwowej
  • 1 cukinia
  • 1 papryka (opcjonalnie)
  • ostra papryka w proszku / pieprz cayenne
    • zioła prowansalskie
    • szczypta cukru
    • sól
    • pieprz
    • ser żółty tarty
    • makaron lasagne 400 g
    Sos beszamelowy:
    • 4 łyżki masła
    • 4 łyżki mąki
    • 1 l mleka
    • gałka muszkatołowa
    • sól
    • pieprz
    Przygotowanie:
    Sos czerwony:
    Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do garczka, zalać pomidorami i gotować ok. 10-15 minut do lekkiej redukcji sosu. Po tym czasie dodać soczewicę i przyprawić do smaku.

    Sos beszamelowy:
    W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i wymieszać, aby mąka się nie przyrumieniła. Wlewać mleko cały czas mieszając. Sos zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Na dno formy wylać sos beszamelowy, na to ułożyć makaron, sos czerwony, beszamel, makaron, sos czerwony, beszamel, makaron i beszamel (można dodać jedną warstwę i zrobić 3). Piec ok. 40 minut w 180-200*C. Po tym czasie lasagne posypać serem i piec jeszcze ok. 20 minut. SMACZNEGO!!!





    Komentarze

    Print Friendly and PDF