Polecam z CENEO

Krokiety z kaczką i pieczarkami

Moja propozycja na niedzielny obiad :)
 chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, czyli ... krokiety,
a do tego barszczyk i mamy wszystko czego nam potrzeba !
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
  • 500 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • woda
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
 


Farsz:
  • mięso z całej kaczki ugotowanej w rosole
  • 1 gotowana pietruszka
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyzki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Mięso oddzielić od kości, zmielić w maszynce z warzywami. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w drobna kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i poddusić cebulkę z pieczarkami. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem. SMACZNEGO!!!







Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF