Polecam z CENEO

Jabłecznik z mascarpone bez pieczenia


A u mnie w weekend gościło na stole takie oto ciacho :D
Herbatniki przełożone masą jabłkowo-serową, 
a to wszystko oblane polewą czekoladową <3
Istne niebo na talerzu :)
Składniki (blaszka 20x25 cm):

  • 600 g herbatników 
  • 10 średnich jabłek
  • 500 g mascarpone
  • cynamon do smaku 
Polewa czekoladowa:
  • 120 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 garście płatków migdałowych do przyozdobienia
Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Podgrzać w garnuszku z odrobiną cynamonu, aż zmiękną. Gdy jabłka będą już lekko ostudzone połączyć je z mascarpone. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, następnie masę jabłkową, znów herbatniki, masę, zrobić w ten sposób 4 warstwy herbatników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.

Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzać do momentu ich połączenia. Zdjąć z gazu, wylać ją na ciasto i posypać migdałami.Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, by herbatniki zmiękły. SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. wygląda apetycznie :) zastanawiam się czy ta masa jabłko i mascarpone bez cukru nie będzie za kwaśne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli o moje gusta chodzi, to ja nie lubię za słodkich ciast, a dodatkowo polewa na tym cieście jest słodka, ale no wszystko jest kwestią smaku, można dosłodzić, ale odrobinkę dosłownie, zależy jakiej odmiany jabłek użyjemy, wtedy trzeba spróbować i samemu zadecydować czy taki smak nam odpowiada czy wolimy słodsze :)

      Usuń
  2. A masa nie bedzie zbyt płynna czy nie bedzie sie wylewala. Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, po to się je wstawia na kilka godzin do lodówki :D
      wtedy masa stężeje :)

      Usuń
  3. super przepis, ciasto rewelacyjne, rozpływa się w ustach :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre ciasto robię drugi raz, godne polecenia. ..pozdrawiam u

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF