Jabłecznik z mascarpone bez pieczenia
A u mnie w weekend gościło na stole takie oto ciacho :D
Herbatniki przełożone masą jabłkowo-serową,
a to wszystko oblane polewą czekoladową <3
Istne niebo na talerzu :)
Składniki (blaszka 20x25 cm):
- 600 g herbatników
- 10 średnich jabłek
- 500 g mascarpone
- cynamon do smaku
- 120 g masła
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 4 garście płatków migdałowych do przyozdobienia
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Podgrzać w garnuszku z odrobiną cynamonu, aż zmiękną. Gdy jabłka będą już lekko ostudzone połączyć je z mascarpone. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, następnie masę jabłkową, znów herbatniki, masę, zrobić w ten sposób 4 warstwy herbatników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.
Polewa czekoladowa:
Polewa czekoladowa:
wygląda apetycznie :) zastanawiam się czy ta masa jabłko i mascarpone bez cukru nie będzie za kwaśne
OdpowiedzUsuńjeśli o moje gusta chodzi, to ja nie lubię za słodkich ciast, a dodatkowo polewa na tym cieście jest słodka, ale no wszystko jest kwestią smaku, można dosłodzić, ale odrobinkę dosłownie, zależy jakiej odmiany jabłek użyjemy, wtedy trzeba spróbować i samemu zadecydować czy taki smak nam odpowiada czy wolimy słodsze :)
UsuńA masa nie bedzie zbyt płynna czy nie bedzie sie wylewala. Renata
OdpowiedzUsuńNie, po to się je wstawia na kilka godzin do lodówki :D
Usuńwtedy masa stężeje :)
super przepis, ciasto rewelacyjne, rozpływa się w ustach :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakuje :D
UsuńBardzo dobre ciasto robię drugi raz, godne polecenia. ..pozdrawiam u
OdpowiedzUsuń