Zielony przysmak, który jest hitem na każdej imprezie,
zarówno tej bardziej wytwornej jak i na domówce wśród znajomych :D
Składniki:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki
- 300 g serka chrzanowego
- 150-200 g łososia wędzonego w plastrach
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć szpinak z masłem, czosnkiem i solą, do czasu, aż woda odparuje. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie zblendować szpinak, dodać żółtka, mąkę, wymieszać. Do szpinaku dodać pianę z białek. Delikatnie mieszać. Wylać na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 190*C. Wyjąć ciasto, poczekać 5 minut, zdjąć papier do pieczenia. Posmarować ciasto serkiem, położyć łososia i zwinąć ściśle w roladę. Zawinąć jeszcze w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Kroić na plastry ok.1,5 - 2 cm. SMACZNEGO!!!
Faktycznie, bardzo efektowna przekąska...
OdpowiedzUsuń