Polecam z CENEO

Napoleonka

Ach, bo kto nie uwielbia delikatnych ciast 
przełożonych pożądnym, ciężkim kremem :D
Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka śmietany
Wszystkie składniki posiekać, razem zagnieść a następnie włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części i upiec na złoty kolor w temp. 200*C.

Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
Jajka wymieszać z mąkami i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i kaszą manną. Dodać jajka z mąką i gotować na małym ogniu, aż do powstania gęstej, jednolitej masy. Gorącą masę wlać na placek i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF