Polecam z CENEO

Kopytka

Kopytka... Tyle w temacie :D
Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
Przygotowanie:
Zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia, dodać mąkę, jajko i szczyptę soli, wyrobić. Z ciasta formować wałki, lekko je spłaszczyć i ciąć na ukośne paski.
W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę (dobrze ją posolić). Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień tak, aby woda delikatnie się gotowała. Kopytka należy gotować porcjami. Wkładać je ostrożnie do wody, przemieszać drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia. Podawać od razu. SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. Ale pysznie wyglądają, już wiem co zrobię jutro na obiad :) Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF