Ciasto z budyniem i gruszkami
Ciasto dosłownie fenomenalne!!!
Kruche, delikatne, a zarazem soczyście gruszkowe <3
Składniki (blacha 20x35cm):Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki kaszy manny
- 4-5 gruszek
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 3 szklanki mleka
Gruszki umyć, obrać ze skórek i pokroić na drobne cząstki pozbywając się ich gniazd nasiennych.
W garnku zagotować 2 szklanki mleka. Do szklanki zimnego mleka wsypać 2 budynie i wymieszać je dokładnie. Kiedy mleko w garnku się zagotuje, wlać do niego szklankę mleka z rozpuszczonym proszkiem budyniowym i intensywnie mieszać do zgęstnienia budyniu i uzyskania jego jednolitej, aksamitnej konsystencji.
Wyjąć z lodówki większą część ciasta, rozwałkować i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto oprószyć kaszą manną i wyłożyć na nie gruszki. Następnie gruszki zalać ciepłym jeszcze budyniem.
Mniejszą część ciasta zetrzeć na grubej tarce na budyń.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez ok. 45 minut.
Po ostygnięciu ciasto przechowywać w lodówce. SMACZNEGO!!!
nie mam kaszy manny mozna ja ominac?
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić bułką tartą, ewentualnie ominąć jeśli gruszki nie są bardzo soczyste :) manna jest po to, by wchłonąć nadmiar soku z owoców :D
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń