Polecam z CENEO

Ciasto z budyniem i gruszkami

Ciasto dosłownie fenomenalne!!!
Kruche, delikatne, a zarazem soczyście gruszkowe <3
Składniki (blacha 20x35cm):Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4-5 gruszek
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 3 szklanki mleka
Przygotowanie:Zagnieść ciasto z przygotowanych składników, aż uzyska jednolitą konsystencję. Podzielić je na dwie części - większą (2/3 całego ciasta) i mniejszą (1/3 całego ciasta) i włożyć do lodówki na ok. 1h.

Gruszki umyć, obrać ze skórek i pokroić na drobne cząstki pozbywając się ich gniazd nasiennych.

W garnku zagotować 2 szklanki mleka. Do szklanki zimnego mleka wsypać 2 budynie i wymieszać je dokładnie. Kiedy mleko w garnku się zagotuje, wlać do niego szklankę mleka z rozpuszczonym proszkiem budyniowym i intensywnie mieszać do zgęstnienia budyniu i uzyskania jego jednolitej, aksamitnej konsystencji.

Wyjąć z lodówki większą część ciasta, rozwałkować i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto oprószyć kaszą manną i wyłożyć na nie gruszki. Następnie gruszki zalać ciepłym jeszcze budyniem.

Mniejszą część ciasta zetrzeć na grubej tarce na budyń.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez ok. 45 minut.

Po ostygnięciu ciasto przechowywać w lodówce. SMACZNEGO!!!



Komentarze

  1. nie mam kaszy manny mozna ja ominac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić bułką tartą, ewentualnie ominąć jeśli gruszki nie są bardzo soczyste :) manna jest po to, by wchłonąć nadmiar soku z owoców :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF