Polecam z CENEO

Ciasteczka maślane z reniferem

Ciasteczka ratunkowe, gdy nie ma w domu nic poza masłem, mąką i cukrem :) 
Najlepsze są, gdy polejemy je czekoladą <3
Składniki na około 60 ciastek:

  • 180 g masła, zimnego
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać szklanką ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180*C przez około 12 minut, na złoty kolor.

Dekoracja:

  • 50 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • kolorowe groszki czekoladowe
  • lukier białkowy (białko+cukier puder+kilka kropli soki z cytryny) do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)

lub 
  • polewa czekoladowa 
  • wiórki kokosowe 
  • orzechy
  • posypka cukrowa 
Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej, foliowego worka do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady. Możemy też polać polewą czekoladową i posypać wiórkami lub orzeszkami. SMACZNEGO!!!

Inspired by mojewypieki.com

Komentarze

Print Friendly and PDF