Bułeczki śniadaniowe z cheddarem
Nigdy nie zdawałam sobie z tego sprawy,
jak łatwe jest zrobienie bułeczek na śniadanie :D
- 40 g drożdży
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej
- 50 g sera cheddara
- ciepła woda
- 2 szczypty soli
- 50 g sera cheddara
- 1 łyżka mleka
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Do przesianej mąki dodać zaczyn, sól, wodę (niewielką ilość, tak by ciasto było gładkie i elastyczne) i ser starty na małych oczkach. Wyrobić. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i ponownie je zagnieść. Ciasto podzielić na 6-8 równych kawałków i formować z nich okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypać serem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez około 25 minut, aż bułki będą rumiane. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. SMACZNEGO!!!
Do przesianej mąki dodać zaczyn, sól, wodę (niewielką ilość, tak by ciasto było gładkie i elastyczne) i ser starty na małych oczkach. Wyrobić. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i ponownie je zagnieść. Ciasto podzielić na 6-8 równych kawałków i formować z nich okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypać serem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez około 25 minut, aż bułki będą rumiane. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. SMACZNEGO!!!
Inspired by wedrowkipokuchni.com.pl
Komentarze
Prześlij komentarz