Polecam z CENEO

Bułeczki śniadaniowe z cheddarem

Nigdy nie zdawałam sobie z tego sprawy, 
jak łatwe jest zrobienie bułeczek na śniadanie :D

Składniki (na 6-8 bułeczek):
  • 40 g drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g sera cheddara
  • ciepła woda
  • 2 szczypty soli
Dodatkowo:
  • 50 g sera cheddara
  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Do przesianej mąki dodać zaczyn, sól, wodę (niewielką ilość, tak by ciasto było gładkie i elastyczne) i ser starty na małych oczkach. Wyrobić. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i ponownie je zagnieść. Ciasto podzielić na 6-8 równych kawałków i formować z nich okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypać serem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez około 25 minut, aż bułki będą rumiane. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Print Friendly and PDF