Polecam z CENEO

Rurki z kremem

Zapewne nie raz zajadałeś się takimi rureczkami z cukierni
i pewnie nie raz myślałeś, że są one trudne w przygotowaniu :)
Nic bardziej mylnego !!!
Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, 
które zapewne masz w domu :D
A i jeszcze jedno, w smaku są o wiele lepsze, niż te sklepowe :P
Składniki (na około 50 rurek):
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 25 dag margaryny/masła
  • 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • cukier do posypania
  • cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i  schłodzić w lodówce ok. 1h. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski o szerokości około 1,5 - 2 cm.
Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Wierzch rurki obtoczyć w cukrze, układać na wyłożonej papierem blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200*C. Rurki powinny być jasnozłote. Najlepiej jest je wyjmować z rurek, trzymając w dłoni i puknąć np. metalową rączką od noża w rurkę, po jej węższej części, rurka sama wtedy wypadnie, nie uszkadzając ciasteczka. Wystudzić.


Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
Przygotowanie:
2 szklanki mleka zagotować. Resztę składników dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, gotować do uzyskania budyniu. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Kremem nadziewać rurki. Przechowywać w lodówce. SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. zdecydowanie lepsze domowe! śliczne są te Twoje, aż miło popatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie am co patrzeć, trzeba samemu zrobić w domku :D

      Usuń
  2. mniam mniam ale mi smaka narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie Wyglądają !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie mozna kupic te formy do rurek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupiłam moje w prymusie, taki sklep z talerzami i takimi różnymi pierdułkami kuchennymi :D

      Usuń
    2. W netto byly

      Usuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF