Orzeszki
I niech mi ktoś powie, że patrząc na to zdjęcie nie ma ślinotoku :D
Nie uwierzę !!!
A zapewniam, że mając te pyszne orzeszki na talerzu przed nosem,
to zjawisko jest o wiele bardziej nasilone :P
Składniki:Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka octu
Przygotowanie:
Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy jajka, cukier, sodę i ocet. Szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 1 h do lodówki. Z ciasta robimy małe kuleczki, wkładamy je do wgłębień w patelni do orzeszków i zamykamy formę.Powstałe w ten sposób skorupki orzeszków pieczemy na kuchence gazowej na delikatnym ogniu, obracając formę, jeśli jedna strona skorupek się zrumieni. Formę należy wcześniej dobrze rozgrzać i natłuścić. Gotowe skorupki studzimy i napełniamy masą. Zlepiamy w ten sposób po dwie skorupki wypełnieniem do siebie, tak by powstał orzeszek.
Masa orzechowa:
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Orzeszki dzisiaj królują :) u mnie też były, uwielbiam je
OdpowiedzUsuń