Polecam z CENEO

Orzeszki

I niech mi ktoś powie, że patrząc na to zdjęcie nie ma ślinotoku :D
Nie uwierzę !!!
A zapewniam, że mając te pyszne orzeszki na talerzu przed nosem, 
to zjawisko jest o wiele bardziej nasilone :P
Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka octu
Przygotowanie:
Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy jajka, cukier, sodę i ocet. Szybko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 1 h do lodówki. Z ciasta robimy małe kuleczki, wkładamy je do wgłębień w patelni do orzeszków i zamykamy formę.
Powstałe w ten sposób skorupki orzeszków pieczemy na kuchence gazowej na delikatnym ogniu, obracając formę, jeśli jedna strona skorupek się zrumieni. Formę należy wcześniej dobrze rozgrzać i natłuścić. Gotowe skorupki studzimy i napełniamy masą. Zlepiamy w ten sposób po dwie skorupki wypełnieniem do siebie, tak by powstał orzeszek.

Masa orzechowa:
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Orzechy zmielić. Mleko podgrzać w garnuszki, gdy będzie już gorące, dodać orzechy, 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając pod koniec masę orzechową. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą nadziewać upieczone orzeszki. SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. Orzeszki dzisiaj królują :) u mnie też były, uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF