Polecam z CENEO

Kluski / pierogi leniwe

Nie mam pojęcia czemu te kluski nazywają się leniwe :D
bo raczej nie ze względu na przygotowanie :P

Składniki:
  • 60 dag białego sera
  • 20 -30 dkg mąki pszennej (w zależności od tego, jak rzadki jest ser)
  • 2 jajka
  • sól
Przygotowanie:
Ser zmielić w maszynce do mielenia, dodać mąkę, jajko i szczyptę soli, wyrobić. Z ciasta formować wałki, lekko je spłaszczyć i ciąć na ukośne paski.
W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę (dobrze ją posolić). Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień tak, aby woda delikatnie się gotowała. Kopytka należy gotować porcjami. Wkładać je ostrożnie do wody, przemieszać drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia. Podawać od razu. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Print Friendly and PDF