Polecam z CENEO

5 rad / zioła cz. 2

Dzisiaj kolejna porcja ciekawostek o ziołach :D
Czyli z czym ? po co ? i dlaczego?


1. Bazylia ma korzenny, lekko słodkawy smak z delikatnie pikantną nutą. Jako przyprawy używa się  świeżych lub suszonych liści, które najlepiej dodawać do sałatek, zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Bazylia jest również świetnym dodatkiem do mięs i makaronów oraz niezastąpionym składnikiem pesto. 
2. Mięta pieprzowa to zioło od wieków wykorzystywane w kuchni, medycynie oraz kosmetyce. Świeże oraz suszone liście znakomicie wzbogacają smak warzyw, deserów, zup, sałatek oraz sosów. Mięta doskonale harmonizuje się z innymi przyprawami, jak czosnek, bazylia, pietruszka, kolendra, kardamon i chili. 
3. Szałwia ma bardzo wyrazisty, lekko gorzkawy smak, który doskonale wzbogaca potrawy mięsne oraz dania z pomidorami, kapustą lub grochem. Jest również świetnym dodatkiem do sosów, śledzi oraz zup. 
4. Pietruszka, jej natka ma świeży smak, który doskonale komponuje się z innymi ziołami i przyprawami. Jest przyprawą uniwersalną dodawaną do wielu dań, m.in.: zup, gulaszy, sałatek, farszy, potrawek i sosów. Doskonale nadaje się również do przygotowania masełek ziołowych i twarożków. Świeżą natkę najlepiej stosować do już gotowych potraw, ponieważ gotowanie niszczy jej smak.
5. Majeranek po rozdrobnieniu nadaje wspaniały, bogaty smak zupom oraz daniom z fasolą, grochem, ziemniakami i bakłażanami. W tradycyjnej kuchni polskiej przyprawia się nim głównie potrawy ciężkostrawne, m.in.: zupę grochową i pieczone mięsa. Dzięki zawartości olejku, mającego działanie antyutleniające, jest również stosowany przy produkcji tłustych wędlin. 
6. Rozmaryn jest rośliną pochodzącą z rejonów Morza Śródziemnego. W kuchni używa się jego suszonych listków, które mają charakterystyczny, silny zapach i lekko gorzkawy smak. Wchodzi w skład ziół prowansalskich i można go stosować niemal do każdej potrawy. Możemy przyprawiać nim drób, dziczyznę, wieprzowinę, pieczone ziemniaki oraz zupy jarzynowe. Najlepiej czuję się w towarzystwie czosnku i grzybów. 

Komentarze

Print Friendly and PDF