Polecam z CENEO

Szarlotka z bezą

A oto moja nowa ulubiona szarlotka:D
Obłędnie pachnąca cynamonem, lekko kwaśna,
chrupiąca i puszysta jednocześnie <3
Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 5 żółtek
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie: 
To wszystko zagnieść, jeśli ciasto nie będzie się sklejało, dodać śmietany. Podzielić na 2 części w stosunku 2:3. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować większe ciasto lub zetrzeć na tarce do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 *C ok. 15 minut.

Masa jabłkowa:
  • 2,5 kg jabłek
  • cukier wanilinowy
  • łyżka masła
  • 1 galaretka agrestowa
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cynamon do smaku
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i zesmażyć z łyżką masła. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.


Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dalej ubijać.

Na zapieczone ciasto wylać masę z jabłek i wyrównać. Wyłożyć pianę z białek. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta tak, aby równomiernie pokryło warstwę jabłek. Piec do zarumienienia ciasta z wierzchu (180*C). SMACZNEGO!!




Komentarze

Print Friendly and PDF