Szarlotka z bezą
A oto moja nowa ulubiona szarlotka:D
Obłędnie pachnąca cynamonem, lekko kwaśna,
chrupiąca i puszysta jednocześnie <3
Składniki:Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 5 żółtek
- niepełna szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 18%
To wszystko zagnieść, jeśli ciasto nie będzie się sklejało, dodać śmietany. Podzielić na 2 części w stosunku 2:3. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować większe ciasto lub zetrzeć na tarce do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 *C ok. 15 minut.
Masa jabłkowa:
- 2,5 kg jabłek
- cukier wanilinowy
- łyżka masła
- 1 galaretka agrestowa
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cynamon do smaku
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i zesmażyć z łyżką masła. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Beza:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dalej ubijać.
Na zapieczone ciasto wylać masę z jabłek i wyrównać. Wyłożyć pianę z białek. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta tak, aby równomiernie pokryło warstwę jabłek. Piec do zarumienienia ciasta z wierzchu (180*C). SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz