Polecam z CENEO

Pijak II / kokoska

Bo na piątek 13-ego potrzeba ciasta, które zawsze się udaje :)
Czyli galaretka, biszkopt w alkoholu, krem i chrupiący spód :D
Ach tak Was dzisiaj będę kusić!!
Składniki:
Ciasto:
  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • 15 dkg suchego maku
  • 15 dkg cukru
  • 6 białek
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mak i wiórki - ostrożnie wymieszać. Wylać masę na blaszkę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180*C.

Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
Przygotowanie:
Zmiksować połowę mleka z mąkami. Zagotować drugą szklankę mleka z cukrami. Na gotujące się mleko wlać masę, ugotować budyń. Masło utrzeć z ostudzonym budyniem i żółtkami.

Dodatkowo:
  • paczka biszkoptów
  • alkohol
  • dowolna galaretka/polewa czekoladowa
Posmarować upieczone ciasto przygotowanym kremem. Na to układać namoczone w alkoholu biszkopty. Wylać na biszkopty tężejącą galaretkę lub polewę czekoladową. Ciasto Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. SMACZNEGO!!!







Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF