Polecam z CENEO

Pierniczki świąteczne

Najwyższa pora na robienie przedświątecznych pierników :)
na razie tylko ciasteczka, na lukrowanie będzie czas przed świętami :D
Ach! już się nie mogę doczekać :)

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20-30 g przyprawy do piernika 
  • 2 łyżki kakao
  • lukier/czekolada/kolorowe posypki/koraliki cukrowe
Przygotowanie:
Miód i masło rozpuścić w garczku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić.
Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ewentualnie zrobić słomką dziurkę do przewlekania). Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180*C. Studzić na kratce.
Lukrować po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są miękkie, gdy wystygną są twarde, miękną ponownie po dłuższym czasie (przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku). Można je przechowywać do kilku miesięcy. Piekę je ponad miesiąc przed świętami, a dekorowanie lukrem pozostawię na okres przed świętami. SMACZNEGO!!!






Komentarze

  1. U Ciebie już pachnie Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają ,uwielbiam pierniczki . Jaką mąkę użyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam pszennej typ 450, ale najlepsza by była mąka pszenna wrocławska typ 500 :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF