Polecam z CENEO

Pasztet babci

Nie ma nic lepszego jak pasztet ze starego przepisu babci :)
Nie jest suchy, nie kruszy się, a po jego spróbowaniu nie zjesz już więcej pasztetu ze sklepu :D
Składniki:
  • 1 królik (trochę ponad 1 kg)
  • 50 dkg boczku wieprzowego/podgardla
  • 50 dkg wieprzowiny: szynka/karczek
  • 25 dkg wątróbki wieprzowej
  • 4-5 marchewek
  • 1-2 pietruszki
  • 1 por
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 2-3 suche bułki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz 
  • sól
  • 8 jajek


  • smalec
  • plasterki słoniny 
  • bułka tarta

Przygotowanie:
Mięso opłukać, włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Włożyć do tego warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Upiec do miękkości, pod koniec pieczenia dodać wątróbkę, piec do momentu, aż będzie miękka. Mięso i warzywa wystudzić, a następnie przekręcić dwa razy przez maszynkę do mielenia. W sosie po pieczeniu namoczyć bułki i również zmielić. Dodać żółtka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do mięsa i delikatnie wymieszać. 
Blaszkę, w której będziemy piekli pasztet, posmarować smalcem, położyć plasterki słoniny i posypać bułką tartą (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć plasterki słoniny), wyłożyć masę, wyrównać wierzch. Piec ok. 1h w temp. 180*C. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Print Friendly and PDF