Polecam z CENEO

Orzechowa szarlotka z rodzynkami

Kolejna szarlotka na stole, ale tym razem kompletnie inna,
nie smakuje jak żadna znana Nam szarlotka,
a smak obłędny, wręcz nie do opisania <3 ACH!!!
Składniki:
Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła/margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder, dodać masło, żółtka, śmietanę, skórkę z cytryny, orzechy, posiekać nożem a następnie, szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, podzielić na 40% i 60%, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 h. 
Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować an posypanej mąką stolnicy i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec ok. 10 minut.

Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek rodzynek
  • 50 ml wódki orzechowej lub rumu
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub 1 łyżeczka cynamonu i 1/2 łyżeczki mielonych goździków)
  • 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w alkoholu. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. W rondlu rozprażyć jabłka, dodać sok z cytryny i mieszając gotować na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z ognia wymieszać z przyprawą, rodzynkami i bułką tartą. Masę wyłożyć na zapieczone ciasto. 

Wyjąć mniejszą część ciasta z lodówki, cienko rozwałkować i pokroić w paski, ułożyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec do zarumienienia ok. 20 minut. 

Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!! 





Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF