Polecam z CENEO

Domowy makaron

Gdy go spróbujesz już nigdy nie zasmakujesz w kupnym makaronie!!!
Składniki (robię zazwyczaj z 400-500g):
  • 100 g mąki 
  • 1 jajko
  • sól
Przygotowanie:
Ze składników wyrobić ciasto, jeśli nie będzie się sklejało dodać trochę wody. Ciasto zawinąć w folie i odstawić na 20 minut, by odpoczęło. 
 Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i cienko rozwałkować.
 Placek pokroić w paski.
 Paski posypać dużą ilością mąki i złożyć razem. 
 Cienko pokroić na makaron.
Makaron rozsypać tak, by lekko podsechł, a przy tym często go mieszać by się nie skleił. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. 
Makaron można też całkowicie wysuszyć i przechowywać w szczelnym pojemniku przez długi czas. 
SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. Robię z jajek przepiórczych PYCHA
    Polecam jajka przepiórcze www.przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF