Domowy makaron
Gdy go spróbujesz już nigdy nie zasmakujesz w kupnym makaronie!!!
Składniki (robię zazwyczaj z 400-500g):- 100 g mąki
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie:
Ze składników wyrobić ciasto, jeśli nie będzie się sklejało dodać trochę wody. Ciasto zawinąć w folie i odstawić na 20 minut, by odpoczęło.
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i cienko rozwałkować.Placek pokroić w paski.
Paski posypać dużą ilością mąki i złożyć razem.
Cienko pokroić na makaron.
Makaron rozsypać tak, by lekko podsechł, a przy tym często go mieszać by się nie skleił. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Makaron można też całkowicie wysuszyć i przechowywać w szczelnym pojemniku przez długi czas.
SMACZNEGO!!!
Robię z jajek przepiórczych PYCHA
OdpowiedzUsuńPolecam jajka przepiórcze www.przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl