Polecam z CENEO

Domowe krówki

Próbowałaś/eś już kiedyś zrobić krówki w domu??
Jeśli nie, koniecznie musisz spróbować :)
Na pewno masz wszystkie potrzebne składniki w domu :D
Zapraszam do oglądania filmu i skorzystania z przepisu :)

 Składniki:
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
Opcjonalnie (jeden ze składników):
  • 2 czubate łyżki kakao
  • sezam
  • mak
  • aromat waniliowy
  • rum
Przygotowanie:
Masło rozpuść w garnku, następnie wsypać cukier i cukier wanilinowy. Gdy to się rozpuści dodać śmietankę i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotować do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru (im dłużej będziesz ją gotować, tym krówki będą bardziej kruche, "ciągutki" osiągniemy po 20 minutach gotowania). Następnie wylać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wystygnięcia (jeśli przygotowaliśmy kruchą wersję, lepiej jest je pokroić przed całkowitym ostygnięciem, jeśli ciągnącą, lepiej jest kroić po wystudzeniu - przed krojeniem zamocz nóż w zimnej wodzie). Krówki po wystudzeniu można owinąć w papierki. 

Jeśli mamy ochotę na krówki z dodatkami, należy wybrany składnik dodać pod koniec gotowania i całość dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO!!!





Komentarze

  1. one są takie mięciutkie czy bardziej łami zęby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od długości gotowania, jeżeli zdejmiemy masę z ognia po ok. 20 minutach wtedy będą ciągutki, jeżeli pogotujemy je ok. 40 minut, wtedy będą twardawe, wtedy wystarczy poczekać i na drugi dzień stają się już delikatne i kruche :D ale na pewno łami zęby nie są :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Chociaż czasami mam chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Dziękuję za nowy pomysł na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się że mogą być jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF