Polecam z CENEO

Szarlotka z % i budyniową pianką

Kolejna szarlotka w moim zbiorze :)
tym razem z "żubrówką" i lekka budyniową pianką 
Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
        • 3/4 kostki margaryny
          • 2 jajka
            • 1 szklanka cukru
              • 1 cukier waniliowy
                • szczypta soli
                Przygotowanie: To wszystko zagnieść, jeśli ciasto nie będzie się sklejało, dodać śmietany. Podzielić na 2 części w stosunku 2:3. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować większe ciasto lub zetrzeć na tarce do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 *C ok. 15 minut.

                Masa jabłkowa:
                • 10 średnich jabłek
                • cukier
                • cukier cynamonowy/cynamon
                • 1 łyżka masła
                • 100 ml "żubrówki"
                • 1 galaretka agrestowa
                • 3 łyżki bułki tartej
                • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                Przygotowanie:
                Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i zesmażyć z łyżką masła, cukrami i wódką. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.


                Budyniowa pianka:
                • 5 białek
                • 3/4 szklanki drobnego cukru 
                • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
                • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
                • 1/2 szklanki oleju 
                Przygotowanie:
                Ubić białka na sztywno, po ubiciu, powoli, wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

                Na zapieczone ciasto wylać masę z jabłek i wyrównać. Wyłożyć masę z białek. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta tak, aby równomiernie pokryło piankę. 
                Piec w temp. 180*C 40-45 minut. SMACZNEGO!!!


                Komentarze

                Print Friendly and PDF