Szarlotka z % i budyniową pianką
Kolejna szarlotka w moim zbiorze :)
tym razem z "żubrówką" i lekka budyniową pianką
Składniki:Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 10 średnich jabłek
- cukier
- cukier cynamonowy/cynamon
- 1 łyżka masła
- 100 ml "żubrówki"
- 1 galaretka agrestowa
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i zesmażyć z łyżką masła, cukrami i wódką. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Ubić białka na sztywno, po ubiciu, powoli, wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Komentarze
Prześlij komentarz