Polecam z CENEO

Rozgrzewająca zupa porowa z białą kiełbasą

Zupa idealna na każdy dzień roku,
ale najlepsza będzie na rozgrzanie w chłodny deszczowy wieczór,
kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :) 


Składniki:
  • 1,5 l bulionu
  • 300 g białej kiełbasy
  • 2 pory (białe części)
  • 1 marchewka
  • pół małego selera
  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Grzanki:
  • 1 bagietka
  • ser wędzony
Przygotowanie:
Kiełbasę włożyć do wrzącego bulionu i gotować około 10 minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia.
Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zaprawić śmietaną, dodać sól i pieprz. 

Bagietkę pokroić na grube plastry, na każdym kawałku położyć plaster wędzonego sera, zapiec w piekarniku do rozpuszczenia sera.

Zupę podawać z grzankami i pokrojoną w plastry kiełbaską, SMACZNEGO!!!




Komentarze

  1. Pamiętam gdy pierwszy raz skosztowałam tej zupy. Myślałam, że będzie obrzydliwa! A tu takie zaskoczenie :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF