Rozgrzewająca zupa porowa z białą kiełbasą
Zupa idealna na każdy dzień roku,
ale najlepsza będzie na rozgrzanie w chłodny deszczowy wieczór,
kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :)
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 300 g białej kiełbasy
- 2 pory (białe części)
- 1 marchewka
- pół małego selera
- 1 cebula
- 250 g ziemniaków
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Grzanki:
- 1 bagietka
- ser wędzony
Przygotowanie:
Kiełbasę włożyć do wrzącego bulionu i gotować około 10 minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia.
Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zaprawić śmietaną, dodać sól i pieprz.
Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zaprawić śmietaną, dodać sól i pieprz.
Bagietkę pokroić na grube plastry, na każdym kawałku położyć plaster wędzonego sera, zapiec w piekarniku do rozpuszczenia sera.
Pamiętam gdy pierwszy raz skosztowałam tej zupy. Myślałam, że będzie obrzydliwa! A tu takie zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl