Polecam z CENEO

Róże z ciasta francuskiego

Jesień pełną gębą :P
dosłownie!
A u mnie na talerzu ciastka
i to nie byle jakie :)
Bo urocze jesienne różyczki, które obłędnie pachą cynamonem,
rozpływają się w ustach 
i oszałamiają wyglądem :D
 Składniki (na 6 ciastek):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duże czerwone jabłko
  • sok z cytryny
  • dżem/konfitura brzoskwiniowa/morelowa
  • cynamon/cukier cynamonowy
Przygotowanie:
Jabłko umyć, przekroić na pół, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w cienkie plasterki.

 Jabłka przełożyć do miseczki, zalać wodą i wycisnąć sok z cytryny. Wstawić do mikrofali na 3 minuty, na najwyższą moc. Po tym czasie wyjąć jabłka na sitko i wystudzić. Jeżeli nie mamy mikrofali: zagotować wodę, wycisnąć sok z cytryny, włożyć pokrojone jabłka i gotować przez 3 minuty.
 Ciasto francuskie lekko rozwałkować, pokroić na 6 pasków, posmarować dżemem.
 Plasterki jabłka układać jak na zdjęciu, posypać cynamonem.
Złożyć wzdłuż dłuższego boku, lekko docisnąć i zwinąć w różyczkę. Przełożyć do papilotki. Możemy posypać cukrem, jeżeli wolimy słodsze ciasteczka.


  Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 40-45 minut. Ciastka posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!





Komentarze

Print Friendly and PDF