Rafaello
Ciacho idealne <3
Mięciutkie, wilgotne, kremowe, chrupiące,
przepyszne, a do tego wychodzi zawsze!!a
Czyli... rafaello :D
A co to takiego??
Biszkopt przełożony kremem z podpiekanymi wiórkami kokosa - obłęd
Mi więcej do szczęścia nie potrzeba a Tobie??
Składniki:Biszkopt:
- 6 jajek + 2 białka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła
Posypka:
- 3 łyżki margaryny
- 10 dkg wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Żółtka wymieszać z octem i oliwą. Dodać do białek, powolutku mieszając, dodawać mąkę z proszkiem. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x36). Piec w temp, ok 180*C do "suchego patyczka". Wystudzić, przekroić na pół.
Krem:
2 szklanki mleka zagotować. Resztę składników dokładnie wymieszać, wlac na gotujące się mleko, gotować do uzyskania budyniu. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Krem podzielić na dwie części, przełożyć nim ciasto.
Posypka:
Wszystkie składniki podpiec w garnuszku. Gorące wiórki wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na noc. SMACZNEGO!!!
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Żółtka wymieszać z octem i oliwą. Dodać do białek, powolutku mieszając, dodawać mąkę z proszkiem. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x36). Piec w temp, ok 180*C do "suchego patyczka". Wystudzić, przekroić na pół.
Krem:
2 szklanki mleka zagotować. Resztę składników dokładnie wymieszać, wlac na gotujące się mleko, gotować do uzyskania budyniu. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Krem podzielić na dwie części, przełożyć nim ciasto.
Posypka:
Wszystkie składniki podpiec w garnuszku. Gorące wiórki wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na noc. SMACZNEGO!!!
Pycha ciasto. Słodkie i z moimi ulubionymi wiórkami kokosowymi.
OdpowiedzUsuńCiasto super.Masa bardzo smaczna.Ja jeszcze dodatkowo dolny biszkopt posmarowałam dżemem porzeczkowym wyszło naprawdę przepyszne ;-)
OdpowiedzUsuńteż czasami tak robię :D
UsuńZawsze dodaje Pani do biszkoptu octu? Przyznam, że pierwszy raz się z tym spotykam i bardzo mnie to zaciekawiło :)
OdpowiedzUsuńnie zawsze, ale w tym przepisie tak :)
Usuń