Polecam z CENEO

Rafaello

Ciacho idealne <3
Mięciutkie, wilgotne, kremowe, chrupiące,
przepyszne, a do tego wychodzi zawsze!!a
Czyli... rafaello :D
A co to takiego??
Biszkopt przełożony kremem z podpiekanymi wiórkami kokosa - obłęd
Mi więcej do szczęścia nie potrzeba a Tobie??
Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek + 2 białka 
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
Posypka:
  • 3 łyżki margaryny
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Żółtka wymieszać z octem i oliwą. Dodać do białek, powolutku mieszając, dodawać mąkę z proszkiem. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x36). Piec w temp, ok 180*C do "suchego patyczka". Wystudzić, przekroić na pół.

Krem:
2 szklanki mleka zagotować. Resztę składników dokładnie wymieszać, wlac na gotujące się mleko, gotować do uzyskania budyniu. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Krem podzielić na dwie części, przełożyć nim ciasto.

Posypka:
Wszystkie składniki podpiec w garnuszku. Gorące wiórki wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na noc. SMACZNEGO!!!





Komentarze

  1. Pycha ciasto. Słodkie i z moimi ulubionymi wiórkami kokosowymi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto super.Masa bardzo smaczna.Ja jeszcze dodatkowo dolny biszkopt posmarowałam dżemem porzeczkowym wyszło naprawdę przepyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF