Polecam z CENEO

Karmel solony

Zapewne każdy zna gotowe polewy do deserów,
są pyszne, ale też zdecydowanie za drogie :(
Moim ulubionym jest karmelowy <3
a gdy do karmelu dodamy troszkę soli,
otrzymujemy ideał :D
Sosem możemy polewać lody, gofry, ciasta, popcorn, bułeczki, 
dodawać do gorącego mleka, czy też po prostu jeść łyżką ze słoika :D
Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Cukier wsypać do garczka z grubym dnem, wstawić na mały ogień i mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Gdy masa nabierze złotego koloru, zdjąć z ognia, dodać masło i śmietankę, energicznie mieszać (uwaga! masa będzie się mocno pieniła). Na końcu dodać łyżeczkę soli. Masę przelać do słoiczka, zużyć w ciągu miesiąca. SMACZNEGO!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF