Polecam z CENEO

Ciasto truskawkowo-śmietanowe

Jesień za oknem, więc czemu by nie podarować sobie odrobiny lata ??
Jak dla mnie BOMBA!!
Wystarczy tylko wyjąć z lodówki truskawki zamrożone latem,
zakasać rękawy i brać się do roboty :D
A obiecuję Wam, że czas spędzony na przygotowaniu tego ciacha nie pójdzie na marne :)
Ciasto wręcz zachwyca 
lekkością biszkoptu,
lekko kwaskowym smakiem truskawek
oraz słodziutką bitą śmietaną <3 
Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:
  • 80 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Mus truskawkowy:
Truskawki zmiksować i zagotować w rondelku z cukrem, wyłączyć gaz. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek, mieszając całość jeszcze przez chwilę. Masę schłodzić do temperatury pokojowej, gdy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy (20x32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180*C.

Masa śmietanowa:Żelatynę rozpuścić we wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić na pół sztywno, pod koniec dodać oba cukry, sok z cytryny. Do schłodzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy śmietanowej, następnie szybko wlać całość do śmietanki i zmiksować na najwyższych obrotach. Wylać masę śmietanową na truskawki, wyrównać wierzch, można też udekorować świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!!







Komentarze

Print Friendly and PDF