Polecam z CENEO

Ciasto pijak

Łatwo, smacznie i przyjemnie :D
czyli chrupiące orzeszki, słodziutka polewa, delikatny krem i puszysty spód
to są plusy tego ciasta,
a minusy??? 
Jedyny i największy - to ciasto zdecydowanie za szybko znika z talerzy,
można je jeść kawałek po kawałku i ciągle ma się ochotę na więcej :)
Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka + 1 białko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej (czubate)
  • 3 łyżeczki cukru (płaskie)
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • 2 łyżki mąki pszennej (czubate)
  • 1 żółtko
  • 250 g masła/margaryny 
Polewa:
  • 1/8 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao (czubata)
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • 3 paczki herbatników
  • 100 ml alkoholu do nasączenia herbatników
  • wiórki kokosowe/posiekane orzechy
Przygotowanie:
Ciasto:
Białka ubić z cukrem. Do masy powoli dodawać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Masę przelać do blaszki (25x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180*C. Biszkopt wystudzić.

Krem:
Zmiksować połowę mleka z mąkami. Zagotować drugą szklankę mleka z cukrami. Na gotujące się mleko wlać masę, ugotować budyń. Masło utrzeć z ostudzonym budyniem i żółtkiem. Krem wyłożyć na ciasto, a na to ułożyć nasączone alkoholem herbatniki.

Polewa:
W garnuszku rozpuścić tłuszcz z cukrem i kakao, dolać mleka, zagotować. Chwilę odczekać, by ostygło, polać herbatniki. Całość posypać orzechami/wiórkami. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Print Friendly and PDF