Polecam z CENEO

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupka każdemu znana, ale każdy ma na nią inny sposób :)
Moim sekretem są duszone na masełku warzywka,
które nadają zupełnie innego posmaku 
niż takie dodawane do zupy na surowo :D
Składniki:

  • 0,5 kg wędzonych żeberek / albo jedno duże kurze udo (według uznania)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,4 kg ogórków kiszonych
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • 1/2 małego selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłukać, zagotować w 2,5 litra wody. Zebrać szumowiny i gotować ok. 30 minut. Ogórki, marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do małego garczka, dodać masło i trochę wody z ogórków (w zależności jak kwaśną chcemy mieć zupę) i dusić do miękkości ok.10-15 minut. Ziemniaki  obrać i pokroić w kostkę, dodać do gotującego się wywaru mięsnego i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodać uduszone warzywa, zagotować. Zaprawić mąką (do słoika wsypać 2 łyżki mąki i pół szklanki wody, zamknąć słoik i energicznie potrząsać do momentu, aż nie będzie grudek) i śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Print Friendly and PDF