Polecam z CENEO

Użądlenie pszczoły

"Bienenstich" - użądlenie pszczoły, czyli tradycyjne ciasto niemieckie :)
Ale z tą nazwą ciasto nie ma kompletnie nic wspólnego
przynajmniej dla mnie :P
Ciasto w smaku bardzo przypomina karpatkę,
ale jednak nie do końca :D
Jest baaardzo proste w przygotowaniu,
a swoim wyglądem zaskoczy na pewno nie jednego :)
Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 12,5 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g płatków migdałowych
  • gruby cukier biały lub brązowy
Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy
  • 300 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć mikserem na puszystą masę, do masy dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o śr. 24-26 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto posypać migdałami i cukrem, piec w temp. 170*C przez ok. 35 minut. Wystudzić, po tym czasie przekroić na pół.

Krem: 
W niepełnej szklance mleka wymieszać budyń, cukier, jajko i żółtka, natomiast pozostałe mleko zagotować. Gdy zawrze wlać je do masy jajecznej i wstawić na moment na niewielki ogień, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać budyń i dokładnie zmiksować. Gotowym kremem przekładamy ciasto, odstawiamy do lodówki, aż dobrze stężeje. SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. a co jest na wierzchu

    OdpowiedzUsuń
  2. przepraszam,juz dokładnie przeczytałam i wiem o co chodzi

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wyśmienicie więc jutro zabieram się za pieczenie ...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF