Polecam z CENEO

Spaghetti po bolońsku

Każdy zna gotowe sosy do spaghetti,
zarówno te w słoiku, jak i w proszku,
ale po co jeść pełne chemii "gotowce",
skoro samemu można łatwo i szybko przygotować taki sos :D
Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów
  • oregano
  • 400 g makaronu spaghetti
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, smażyć, rozdrabniając, by nie utworzyły się duże grudki. Marchewki ii seler zetrzeć na tarce, czosnek drobno posiekać, wszystko dodać do mięsa. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, wlać 1/2 szklanki wody i dusić, aż woda odparuje. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Przyprawić, dusić do zgęstnienia. Ugotowany makaron rozłożyć na talerze, polać sosem, udekorować bazylią/pietruszką. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF