Polecam z CENEO

Słodki sos chili

Zawsze myślałam, że zrobienie takiego sosu jest trudne i wymaga specjalnych składników
a czemu tak myślałam ??
Przez cenę!!
W sklepie taki smaczny sosik kosztuje sporo za dużo,
podczas gdy domowym sposobem możemy przygotować taki sos
PIĘĆ RAZY TANIEJ i to nie są żarty!
Świetny dodatek do mięs, ryb, warzyw, ryżu czy też makaronów. 
Szczególnie pyszny do mięsa z grilla :)
Wzbogaca i podkreśla smak dań, o ile lubimy pikantnie zjeść :D
Składniki:

  • 6 papryczek chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g cukru
  • 360 ml wody
  • 120 ml octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:Z chili usunąć pestki (można część pestek zostawić dla zwiększenia ostrości), zmiksować razem z czosnkiem i odrobiną wody. Przełożyć do rondelka, wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aby chili zmiękła. Skrobię rozmieszać w dwóch łyżkach wody i wlać do sosu. Gotować ok. 3-5 minut stale mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje.
Przelać do wyparzonych słoiczków, można sos zapasteryzować (włożyć słoiki do garczka wyłożonego gazetą, nalać wody do 2/3 wysokości słoików, gotować ok. 5 minut, po tym czasie wyjąć słoiki i postawić do góry dnem, do momentu, aż słoiki wystygną), wtedy może poleżeć dłużej w słoiku.
SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. Miałam przyjemność zrobić ten sosik i napiszę że jutro robię ponownie !!! Ten sos jest WYŚMIENITY !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF