Polecam z CENEO

Quesadilla

Dzisiaj przygotowujemy quesadille, czyli proste danie kuchni meksykańskiej :D
nie jest to nic innego jak znana każdemu tortilla z roztopionym serem i dodatkami,
pokrojona w charakterystyczne trójkąty :D
U mnie dodatkowym składnikiem jest kurczak i pyszna salsa,
której możemy używać nie tylko do tego dania :)
Składniki:

  • 2 placki tortilla
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • żółty ser tarty
Marynata do mięsa:
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • zalewa z suszonych pomidorów/oliwa/olej
  • sól
lub
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • oliwa/olej
Salsa:
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 limonki
  • 2-3 suszone pomidory (opcjonalnie)
  • garść świeżej kolendry
  • sól
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w paski i zamarynować w przyprawach (podłam dwie marynaty do wyboru - pierwsza jest ziołowa, a druga ostra). Odstawić mięso do lodówki przynajmniej na godzinę.

Z pomidorów wykroić gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. W kosteczkę pokroić również cebulkę, chili i suszone pomidory. Kolendrę posiekać i dorzucić do reszty warzyw. Skropić sokiem z limonki i posolić do smaku. 
Następnie mięso wrzucić na grilla lub patelnię i usmażyć. Na talerzu ułożyć tortille, następnie ser, kurczaka, ser i salsę. Całość złożyć na pół i wrzucić na patelnię, aby ser się roztopił, a placek lekko zarumienił. Gdy podpieczemy tortille z dwóch stron, kroimy ją w trójkąty i podajemy ze śmietaną. SMACZNEGO!!!











Komentarze

Print Friendly and PDF