Polecam z CENEO

Podudzia zapiekane w pomidorach

Jak pomidory to nie może i zabraknąć podudzi w nich zapiekanych :D
Pyszne, soczyste, pikantne a jednak słodziutkie od sosu,
który je otula niczym pierzynka :)
Tego smaku nie da się opisać, trzeba po prostu spróbować 
i zakochać się w nich tak jak i ja <3
Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka (ok. 500 g) 
  • 4 łyżki oleju/oliwy 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • sól, pieprz 
Sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić. W misce wymieszać olej ze wszystkimi przyprawami i gotową marynata natrzeć kurczaka. Odstawić na kilka godzin.

Sos:
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć, aż będzie szklista. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidory i przecier. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem i całość dusić około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego włożyć przygotowane podudzia i piec do zarumienienia.

Po tym czasie zalać przygotowanym sosem pomidorowym i piec jeszcze ok. 30 minut w temp. 180*C. 



Komentarze

Print Friendly and PDF