Polecam z CENEO

Placki po węgiersku

Chyba jedno z moich ulubionych dań :D
Chrupiące placki polane przepysznym gulaszem
Tego smaku nie da się zastąpić niczym innym <3
Składniki:
Placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • śmietana 18%
Gulasz:
  • 600 g mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • papryka czerwona
  • 2 łyżki mąki
  • smalec do smażenia
  • opakowanie przyprawy do gulaszu Kamis
Przygotowanie:
Placki:
Cebulę, czosnek, ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do masy ziemniaczanej dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. 

Gulasz:
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na tłuszczu, cebulę pokroić w plastry, oprószyć łyżeczką vegety i odstawić na chwilę. Dodać do mięsa i również obsmażyć, polać wodą, dodać kostkę rosołową wołową i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.1 godz. (w razie potrzeby uzupełniać wodą).

Pieczarki w zależności od wielkości pokroić w ćwiartki bądź ósemki, paprykę w kostkę, dodać do mięsa i chwilę poddusić. Następnie dodać przyprawę do gulaszu i dusić wszystko ok. 30 minut (do miękkości mięsa). Dla ostrości smaku można dodać odrobinę ostrej papryki lub pieprzu cayenne. Zaprawić mąką wymieszaną z wodą i zagotować (aby mąka szybko się wymieszała z wodą i nie było grudek, najlepiej zrobić to w słoiku: wlać do słoika pół szklanki wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić i energetycznie wymieszać).


Usmażone placki/placek polać sosikiem i udekorować kleksem z kwaśnej śmietany. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF