Pierś z kurczaka nadziewana pomidorami na sosie z pora
To danie może stać się daniem popisowym dosłownie KAŻDEGO :D
Rozpływa się w ustach,
wygląda genialnie
a do tego nie jest trudne w przygotowaniu :)
Słodkie nadzienie mięska komponuje się wręcz fenomenalnie z ostrością pora <3
Składniki:- podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 4 pomidory
- 4 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- bazylia
- opakowanie ciasta francuskiego
- ser (u mnie wędzony)
- oliwa
- sól, pieprz
- jajko
Sos:
- 1 por
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, umyć i rozciąć tak, by powstała kieszonka. Do kieszonki włożyć farsz i plasterki sera. Pierś ułożyć na połówce ciasta francuskiego. Mięso zawinąć w ciasto, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem, można posypać makiem lub sezamem. Piec w temp. 180*C ok. 20-30 minut. Sos:
Pora pokroić w talarki, wrzucić na patelnię i zalać śmietanką.
Dusić do momentu, aż por będzie miękki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos wyłożyć na środek talerza, Kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na porach.
20-30 minut to nie za mało?
OdpowiedzUsuńnie. to jest delikatne mięsko, szybko się robi, a przy takim czasie pozostanie soczyste :D
Usuń