Polecam z CENEO

Pierś z kurczaka nadziewana pomidorami na sosie z pora

To danie może stać się daniem popisowym dosłownie KAŻDEGO :D
Rozpływa się w ustach, 
wygląda genialnie 
a do tego nie jest trudne w przygotowaniu :)
Słodkie nadzienie mięska komponuje się wręcz fenomenalnie z ostrością pora <3
Składniki:


  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 4 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ser (u mnie wędzony)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • jajko
Sos:
  • 1 por
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę zeszklić na oliwie lub na zalewie z suszonych pomidorów. Dodać posiekany ząbek czosnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do cebulki. Suszone pomidory pokroić w paski i również dorzucić na patelnie. Gdy pomidory się uduszą dodać koncentrat, posiekaną bazylie, sól i pieprz.

Piersi oczyścić, umyć i rozciąć tak, by powstała kieszonka.
Do kieszonki włożyć farsz i plasterki sera. Pierś ułożyć na połówce ciasta francuskiego. Mięso zawinąć w ciasto, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem, można posypać makiem lub sezamem. Piec w temp. 180*C ok. 20-30 minut.
Sos:
Pora pokroić w talarki, wrzucić na patelnię i zalać śmietanką.
Dusić do momentu, aż por będzie miękki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Sos wyłożyć na środek talerza, Kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na porach. 




Komentarze

  1. 20-30 minut to nie za mało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie. to jest delikatne mięsko, szybko się robi, a przy takim czasie pozostanie soczyste :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF