Omlet ryżowy z dodatkami
Każdy wie jak to jest, gdy ugotujemy za dużo ryżu do obiadu
Większość osób robi na drugi dzień ryż na mleku :)
A ja mam na to inny sposób
ja robię omlet z ulubionymi dodatkami
lub po prostu z tym co mam aktualnie w lodówce :D
Składniki (na 2 omlety):- 100 g ugotowanego ryżu
- 3-4 jajka
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- kilka plasterków szynki
- pęczek szczypiorku
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 1/2 papryki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- masło/olej
Przygotowanie:
Jajka dokładnie roztrzepać widelcem, dodać ryż, ser, pokrojoną szynką, szczypiorek i ulubione przyprawy i warzywa. Na patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej łyżkę masła i łyżkę oleju), wyłożyć masę. Omlet smażyć na małym ogniu. Patelnię przykryć pokrywką, gdy się zarumieni przewrócić omlet szpatułką na drugą stronę. SMACZNEGO!!
Jajka dokładnie roztrzepać widelcem, dodać ryż, ser, pokrojoną szynką, szczypiorek i ulubione przyprawy i warzywa. Na patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej łyżkę masła i łyżkę oleju), wyłożyć masę. Omlet smażyć na małym ogniu. Patelnię przykryć pokrywką, gdy się zarumieni przewrócić omlet szpatułką na drugą stronę. SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz