Polecam z CENEO

Ogórki w zalewie musztardowej

 Jeśli ogórki w słoiku to każdy myśli o zwykłych, konserwowych :)
ale czemu by tego nie zmienić??
Czemu nie urozmaicić jesiennych i zimowych obiadów o coś smaczniejszego??
Nie widzę powodów dlaczego mielibyśmy nie spróbować
i nie przygotować takich słodziutkich i chrupiących ogóreczków,
zupełnie innych od tych, które dobrze znamy i lubimy :D
Składniki:

  • 3,5 kg ogórków
Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki ostrej musztardy
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki ułożyć ciasno w pionie w słoiku i wypełnić słoik gorącą zalewą, odstawić na 3 godziny. Mocno zakręcić i pasteryzować przez 5 minut od chwili zagotowania się wody. SMACZNEGO!!!


Komentarze

Print Friendly and PDF