Polecam z CENEO

Maślane łabędzie

Ciasteczka łatwe i dość szybkie w przygotowaniu,
a jednocześnie przepyszne i uroczo wyglądające :)
Takie ot maślane ciacha :D
Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Lukier:
  • białko z 1 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Wykroić krążki o średnicy 7cm, złożyć na pół. Zaczynając od prawej strony, naciąć wzdłuż średnicy paseczek 0,5 cm. Wygiąć szyję łabędzia. Z prawej strony, na kuperku, robimy dwa nacięcia i rozkładamy "pióra". Piec w temp. 180*C do zarumienienia (ok. 12-15 minut).
Po tym czasie wyjąć ciastka z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia i ozdobić ciastka lukrem (białko z sokiem i cukrem utrzeć na biały, perłowy lukier) i kolorową posypką. SMACZNEGO!!!






Komentarze

Print Friendly and PDF